Kinderboeken

schat-voor.jpg

Een schat in de Biesbosch (Uitg. De Inktvis. Dordrecht. 2003. Tekeningen: Hester van de Grift)

​Mijn eerste, echte kinderboek kwam in 2003 uit. Net als de twee volgende boeken heb ik het speciaal geschreven voor kinderen die niet zo makkelijk kunnen lezen of die niet zo graag lezen. Dan wil je natuurlijk niet een verschrikkelijk dik boek en het moet ook niet zo moeilijk zijn om te lezen. Maar het verhaal moet wel leuk of spannend zijn, anders is er geen ruk aan om het te lezen.

Een deel van Eiland van Dordrecht heet de Biesbosch. Het is een gebied met kreekjes, stroompjes, eilandjes, landjes, gras, wilgen en heel veel mooie planten, bloemen en veel dieren. Waarschijnlijk is de Biesbosch ontstaan bij de Sint Elisabethsvloed in 1421.

Twee vriendjes, Floor en Luuk, maken samen met Jara een vlot. Ze maken het van een oude pallet en plastic vaten. Met dat vlot varen ze naar de Biesbosch. Als ze ergens aan land zijn gegaan, zien ze een vreemde man. Hij heeft een schop bij zich en het is duidelijk dat hij iets zoekt dat daar begraven ligt!

Maar wat?

Floor, Luuk en Jara denken aan de meest verschrikkelijke dingen. Is de man een moordenaar of heeft hij daar in de Biesbosch misschien een schat verstopt?

Dit boek is online te koop. Klik hier om te kopen

storm-voor.jpg

Storm in het bos (Uitg. De Inktvis, Dordrecht, 2003. Tekeningen: Helen van Vliet)

Frenk krijgt een nieuwe buurjongen. Hij heet Marc en komt uit Frankrijk. Met zijn broertje Eric en zusje Anne gaan ze hardlopen naar het Merwebos. Ze gaan daar overleven, zegt Marc. Overleven? Frenk weet niet wat dat is en hoe dat moet. Makkelijk is dat niet. Zeker niet als er een hevige storm losbarst. Gelukkig kan Frenk op Marc vertrouwen. En hij heeft er opeens een nieuwe vriend bij die hij kan helpen Nederlands te leren praten.

Biblion recensie:

Frenk heeft niet veel vrienden. Hij denkt een boef in de tuin te ontdekken, maar dat blijkt de nieuwe buurjongen te zijn. Samen gaan ze op survival in het bos; ze belanden in een spannend avontuur. Als een storm losbreekt, moeten ze het vege lijf zien te redden. Tweede deel in de Kokkel-reeks, een reeks met spannende verhalen voor moeilijk lezenden rond het thema van de Kinderboekenweek 'Diep in het bos'. Dit verhaal is geschreven op AVI 5-niveau. Kleurige omslagtekening, verder zwartwitillustraties van Helen van Vliet. Vanaf ca. 9 jaar.
 

Dit boek is online te koop. Klik hier om te kopen

durerommel-voor.jpg

Dure rommel (Uitg. De Inktvis, Dordrecht, 2004. Tekeningen: Hester van de Grift)

Kim gaat met vakantie naar Frankrijk. Haar vriend Nour mag mee. Ze gaan naar een rommelmarkt. Bij een muziekkraam koopt Nour een oude speeldoos voor de Sjors, de vader van Kim. Dan komt een man met een hoed op hen af. Waar hebben ze die ook alweer eerder gezien? Wat wil 'de hoed' van Kim en Nour?

Uit een recensie (De Leeswelp 6/2005): Het verhaal Kim en Nour is trefzeker verteld. Het is verschenen in de kokkel-reeks die zich richt tot moeilijke lezers. De lotgevallen rond Kim en Nour prikkelen de nieuwsgierigheid en volgen elkaar in vlug tempo op, waardoor ze ook moeizame lezers kunnen boeien. Het verhaal bevat heel wat herkenningspunten voor de jonge lezer en het ademt een gezellige vakantiesfeer uit. Prettig, toegankelijk en heel vlot geschreven.

[Sofie de Jonckheere]

REMY.jpg

Remy, de vakantiehond (Uitg. Zwijsen. Tilburg, 2006. Tekeningen: Juliette de Wit)

Wat moet je als je aan een boom in een Frans bos een vastgebonden hond vindt die er slecht aan toe is? Die laat je toch zeker niet achter daar?

Nee, natuurlijk niet. Jos en Lies, die met hun vader Frans en moeder Pien op vakantie zijn, willen de hond absoluut houden. Hun ouders vinden dat echter een veel minder goed idee. Zij willen geen hond thuis. Dus brengen ze Remy, zoals Jos en Lies hem al genoemd hebben, bij de Franse politie. Jos en Lies zijn ten einde raad. Hoe kunnen hun vader en moeder dat doen! Zij zullen Remy heus goed verzorgen thuis en alles voor hem kopen wat nodig is! Maar Frans en Pien zijn on-ver-murw-baar: Remy kan en mag niet mee. De hond moet op het politiebureau achterblijven. Veel zin om vakantie te vieren hebben Jos en Lies niet meer.

Niemand weet echter hoe slim Remy is en wat hij kan.

Dit boek is online (tweedehands) te koop. Klik hier om te kopen.

klus-4-run-gr.JPG

Klus4run (Uitg. Zwijsen.Tilburg, 2009. Tekeningen: Hester van de Grift)

Marieke en Annelies willen geld inzamelen voor de Roparun. Dat is een heel lange estafetteloop die geld inzamelt voor mensen met kanker. Iedereen helpt de twee vriendinnen met klussen voor de Roparun. Er komt een grote rommelmarkt waar ze alles gaan verkopen. En misschien komt er hierdoor wel een nieuwe vriendin voor de vader van Annelies.

Het boek is nog online te koop. Klik hier om te kopen.